„Pitanja i odgovori u vezi proširenih vena i terapiji medicinskim kompresivnim čarapama “
Podeli: 

06. 01. 2021.

„Pitanja i odgovori u vezi proširenih vena i terapiji medicinskim kompresivnim čarapama “

- Top 10 u 2020. godini -

 1. Zašto dolazi do pojave proširenih vena kod mladih ljudi?

  Proširene vene odnosno hronična venska insuficijencija kao i većina bolesti ne pita za godine. Da li će se javiti proširene vene zavisi od više faktora. Postoje faktori rizika koji mogu uticati na pojavu proširenih vena kao što su dugo stajanje, dugo sedenje, gojaznost, trudnoća, menopauza, korišćenje kontraceptivnih pilula, pušenje, godine, genetika (pozitivna porodična anamneza)...

 

 1. Koja je najadekvatnija terapija kada su u pitanju proširene vene?

  U zavisnosti od stadijuma venske bolesti određuje se i najadekvatnija terapija. Najbolje je da Vas pregleda vaskularni hirurg koji će proceniti stanje vaših vena. Tada ćete ispričati kakve probleme imate sa venama, da li se bavite poslom koji opterećuje Vaše vene, da li možda neko od Vaših najbližih ima probleme sa venama, majka, otac, sestra, brat. Predložiće dopler krvnih sudova nogu i tek na osnovu dobijenih informacija može se predložiti adekvatna terapija. Preporučena terapija za proširene vene je kombinacija medicinskih kompresivnih čarapa, nekog oralnog flebotonika na bazi diosmina i naravno krem-gela sa diosminom i mentolom.

 

 1. Kako prepoznati rane stadijume bolesti proširenih vena i reagovati na vreme?

  Na vebstranici www.smartleg.com/rs možete pročitati tekst o stadijumima venske bolesti u delu magazin. Kada osetite simptome kao što su bol i otok u nogama, grčevi u nogama, nemirne noge, mravinjanje, teške i umorne noge, pojavu teleangiektazija ili ispucalih kapilara kako ih zovu u narodu i eventualno neku od vena koja je proširena alarm je za početak venske bolesti. Ovim pitanjem ste već reagovali na vreme ako ste se prepoznali u ovim simptomima. Ono što Vam mogu reći da se u ovom stadijumu preporučuje Smartleg hulahop medicinska kompresivna čarapa od 15,1-20 mmHg (milimetara živinog stuba) u kombinaciji sa nekim od flebotonika na bazi diosmina i obavezno krem-gel sa diosminom i mentolom koji će ublažiti Vaše simptome. U svakom slučaju predlažem pregled vaskularnog hirurga iako ste u ranim fazama venske bolesti.

 

 1. Nosim medicinske čarape klase I do prepona, od pre mesec dana mi se pojavilo crvenilo u predelu butine. Sada sam od češanja napravila malu ranicu i ne mogu da nosim čarape za vene. Šta da radim?

  Dugo stajanje je faktor rizika za pojavu proširenih vena i simptoma koji se javljaju kod vas. Otok, teške i umorne noge i osećaj peckanja su simptomi koji se javljaju u ranim fazama venske bolesti. Predlažem pregled kod lekara koji se bavi proširenim venama, angiologa, vaskularnog hirurga...dopler krvnih sudova nogu i nakon toga predlog prave terapije. Dok se ne organizujete za pregled predlažem Smartleg medicinske kompresivne čarape sa stepenom kompresije od 15,1-20 mmHg (milimetara živinog stuba) koje Vam mogu pomoći da smanjite simptome koje imate i usporite napredovanje bolesti, a ujutru i uveče krem-gel Venasilk koji će takodje ublažiti vaše simptome.

 

 1. Nosim čarape klase II, puno me stežu, ne mogu da izdržim taj pritisak. Možete li mi pomoći? Hvala unapred

  Osnovna uloga medicinskih kompresivnih čarapa za vene jeste da svojim pritiskom vrate krv iz donjih partija vena prema srcu. Predpostavljam da ste bili kod lekara koji je predložio klasu II i to je preporučeni stepen kompresije koji je potreban Vašim venama. Nije svejedno koje čarape nosite i ko Vam je uzimao mere za pravilno odredjivanje veličine. Čarape ne smeju biti ni prevelike ni premale. Ako su velike neće Vas stezati ali neće ni delovati. Sa druge strane ako su pretesne dešava se to da ne možete da ih nosite. Zamoliću Vas da proverite mere i da li Vam je data prava veličina. Ako je veličina dobra a vi i dalje ne mozete da ih nosite predlažem manji stepen kompresije od 15,1-20 mmHg, dok se malo ne naviknete na kompresiju pa ćete onda lakše podneti stepen kompresije II.

 

 1. Nosim čarape do prepona klase I ali mi spadaju, šta da radim?

  Potrebno je da proverite Vaše mere i tabelu veličina čarapa koje nosite. Može da se desi da ste imali mali otok prilikom uzimanja mera, otok vremenom spadne i čarapa bude komotnija i počinje da spada. Ako je ovo razlog to je dobar znak da medicinska čarapa pomaže i da više nema otoka i svih propratnih tegoba. Iz ovog razloga merenje se preporučuje u ranim jutarnjim satim pre nego se pojavi otok. Kod čarapa do prepona, ako je butina malo mekanija, silikonska traka ne može da drži kako treba i čarape tada spadaju. Preporuka je da se silikonska traka više puta dnevno prebriše vlažnom krpom. U svakom slučaju mogu da predložim model bez silikonske trake, hulahop medicinske kompresivne čarape Smartleg stepena kompresije 15,1-20 mmHg (milimetara živinog stuba) koje odgovaraju klasi I koju ste spomenuli.

 

 1. Obzirom na pozitivna iskustva drugarice koja je kupila smartleg čarape, da li je neophodno da prvo odem na pregleg kod vas.hirurga ili mogu sama kupiti čarape? Nemam tegobe, uzela bi ih prevenivno.

  Drago mi je da drugarica ima pozitivna iskustva sa Smartleg čarapama ali bih ja predložio konsultaciju vaskularnog hirurga. On će na osnovu pregleda i dodatnih analiza proceniti koji stepen kompresije Vam je potreban. Stepen kompresije Smartleg čarapa sa 15,1-20 mmHg je slabija kompresija. Ako Vam smanje simptome koje ste imali, tipa umornih nogu, teške noge, grčeve u nogama, bolove, mravinjanje, onda ste puno pomogli sebi odnosno Vašim nogama.

 

 1. Nakon uobičajenih ne preterano napornih aktivnosti tokom dana imam osećaj kao da su mi teške noge i imam blagi bol. Nemam vidljive proširene vene. Da li imate neki savet ili mi je potreban pregled?

  Teške noge i bol mogu biti simptomi venske bolesti i prošsirenih vena ali ne mora da znači. Preporučujem pregled nekog od lekara koji se bavi venama, angiolog ili vaskularni hirurg, koji će sigurno predložiti dopler krvnih sudova nogu i tek nakon tog nalaza i pregleda može preporučiti pravu terapiju za Vas. U svakom slučaju mogu Vam predložiti Smartleg hulahop medicinske čarape za vene sa stepenom kompresije od 15,1-20 mmHg (milimetara živinog stuba) koje će Vam olakšati tegobe dok ne uspete da dodjete do lekara jer je u ovom trenutku to veoma teško.

 

 1. Interesuje me šta se preporušuje trudnicama sa proširenim venama?

  Trudnoća je faktor rizika za pojavu proširenih vena, kod nekih žena su problemi sa venama počeli znatno ranije, pre trudnoće, pa su se ti problemi pogoršali tokom trudnoće. Kod drugih žena su se proširene vene i simptomi javili tek u trudnoći. Bilo kako bilo medicinske kompresivne čarape ( Smartleg, Actys 20, Actys 25, Actys 35) su pravi i prvi izbor u trudnoći, naravno uz konsultaciju vaskularnog hirurga koji će odrediti vrstu medicinske kompresivne čarape i stepen kompresije.

  Postoje i antiembolijske čarape (Actys ATH 15-20 mmHg), koje se preporučuju trudnicama da ih nose za vreme i neposredno posle porođaja, posebno kod onih sa rizik faktorima kao što su proširene vene, raniji tromboembolizam, carski rez, trombofilije, gojaznost...Samo ime antiembolijske čarape znači da sprečavaju pojavu tromba u venama i smanjuju mogućnost za plućnom embolijom koja može biti i fatalna. Kako bi trudnice smanjile osećaj težine i umora u nogama preporučio bih Venasilk krem-gel sa diosminom. Lekove, venotonike ne treba koristiti tokom trudnoće, izuzev po savetu lekara.Ukoliko otkrijete da ste trudni tokom terapije ovim lekovima, posavetujte se sa Vašim lekarom koji može proceniti da li je neophodno da nastavite sa terapijom.

 

 1. Da li mi možete nešto reći u vezi kapilara na nogama, imam ih odavno, naročito posle porođaja, kakav je vaš savet u vezi njih, proširenih vena nemam za sada, nadam se ni ubuduće,hvala pozdrav

  Tokom trudnoće postoje hormonske promene u telu koje mogu izazvati pucanje kapilara. Pored genetike koja je dominantni faktor značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, pubertet, trudnoća, menopauza i mnogi drugi. Pojava kapilara je C1 stadijum venske bolesti kada se već preporučuje nošenje medicinskih kompresivnih čarapa čime biste usporili ili čak zaustavili progresiju bolesti.

 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom, ili farmaceutom.

 

HIRURŠKI TRETMAN PROŠIRENIH VENA

Proširene vene (varikoziteti) su izdužene, izvijugane i prominentne vene locirane u potkožnom tkivu dijametra...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2021 - Smartleg