Pakujemo kofere i krećemo na odmor
Podeli: 

31. 07. 2020.

Pakujemo kofere i krećemo na odmor

Prva asocijacija na letovanje jeste more.Da li će ove godine letovanje biti na moru zavisi od više faktora, na neke možemo uticati na druge ne.

Vama koji ste se odlučili za more srećan put i lep provod. Za sve ostale koji još uvek razmišljaju ili su već odlučili da svoj odmor provedu u Srbiji, evo male šetnje kroz prelepa srpska jezera. Sada je idealno vreme da upoznamo lepote naše zemlje, pa da krenemo sa jezerima. 

Da li jezera mogu da budu dostojna zamena za more?

Okupajte se lepim pričama o jezerima, pa odlučite sami da li jezera mogu biti adekvatna zamena za more.

Ako ste spakovali kofere krećemo...


1. Srebrno jezero

Na samo 120 km od Beograda, 34 km od Požarevca i 60 km od Smedereva nalazi se jedno od najpopularnijih i najlepših jezera. Srebrno jezero je veštačko jezero na desnoj obali Dunava i predstavlja njen nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama. Nalazi se na dva kilometra od Velikog Gradišta. Prosečne je širine od 300 m, a prosečne dužine od 14 km.

Srebrno jezero ima nepravilan oblik luka, i zauzima površinu od 4 km². Nalazi se na nadmorskoj visini od 70 metara i duboko je 8 metara. Voda je bistra zbog nedostatka zagađenja i prirodne filtracije vode kroz mnogo peščanih dina. Jezero je bogato ribom, uključujući amura, šarana, soma, štuke, smuđa i ostalih slatkovodnih riba.

Kao rezultat rastuće popularnosti jezera, odnedavno je reklamirano kao „srpsko more“. Silver lake resort je rezervat na Srebrnom jezeru i prvi je turistički rezervat sa kongresnim, sportskim, turističkim i rekreativnim sadržajima, i prostire se na oko 320 hektara. U svom sastavu poseduje smeštaj, akva park, turistički brod, restoran i kafe, vile i apartmansko naselje, teniske terene, marinu, kao i zone zabave, rekreacije i zdravlja. Uslovi za sportove na vodi su odlični, zato je od leta 2000. na Srebrnom jezeru počelo održavanje prvenstva u skijanju na vodi.

Idealno je mesto za godišnji odmor, ljubitelje plivanja, skijanja na vodi, ribolovce, ili one koji žele da uživaju prirodi i šetnjama ovim krajevima.

2. Palićko jezero

Nalazi se na 8 km od Subotice, pored mesta Palić koje je, upravo zbog jezera, značajan turistički centar Vovodine.

Postoje dve legende o nastanku jezera.

Prema jednoj legendi jezero je ostatak Panonskog mora, a prema drugoj da je ono nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado.

Jezero zahvata površinu od 4,6 km². Prosečna dubina jezera je 1,9 m, najveća 3,5 m, a turistički sektor zahvata 3,8 km² sa tri posebne plaže.

Ovo jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali sam centar nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti, ali i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Centar pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama, a izvori mineralne vode imaju temperaturu od 25 °C. Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena. U neposrednoj blizini jezera se nalazi i atraktivni ZOO vrt u kome većina životinja nije smeštena u kaveze, već slobodno šeta ograđenim delovima parka što ovo mesto čini veoma zanimljivim, pre svega za najmlađe, ali i za sve ljubitelje životinja.

3. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca, na tri sata vožnje od Beograda. Nalazi se između planina Zlatarana i Zlatibora, 10 do 15km od Nove Varoši. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Jezero ima površinu od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km. Nastalo je 60-tih godina izgradnjom Hidroelektrane „Kokin Brod“, koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i dužine 1.264 m i najveća je kamena brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog elektrane varira i do 45m. Poseban doživljaj na Zlatarskom jezeru za goste je vožnja čamcem i razgledanje izvanrednih prirodnih predela u okolini. Jezero je omiljeno izletište mladih ovog dela Srbije koji posebno tokom letnjih meseci ovde pronalaze spas od vrućine.

4. Perućačko jezero

Perućačko jezero je veštačko jezero udaljeno oko 2,4 km od istoimenog mesta Perućac, opština Bajina Bašta. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona reke Drine između Bajine Bašte i Višegrada, i obavija planinu Taru na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara. Nalazi se na 290 metara nadmorske visine i okruženo je planimama Javor, Devetak, Zvijezda i Tara.

Turistički potencijal jezera Perućac ogleda se u mogućnošću potencijalnih posetilaca da na ovom mestu zadovolje svoje osnovne turističke potrebe. Turistička sezona na ovom jezeru traje od juna do avgusta. Na samoj obali jezera, nalazi se hotel niže kategorije, a u njegovoj blizini nekoliko bungalova, namenjenih turističkoj svrsi. Na obali jezera, u podnožju hotela i bungalova, nalazi se montažna, pontonska, plaža koju posetioci koriste tokom letnje sezone. Pontonska plaža se sastoji iz dva dela: dela sa četiri bazena, namenjena deci i većeg dela sa ulaskom u jezero namenjenog odraslim osobama. Osim pontonske plaže, duž obale jezera nalazi se nekoliko montažnih objekata (splavova), namenjenih pružanju ugostiteljskih usluga, ali i privatnog smeštaja.

U vreme bivše Jugoslavije, mali brodići su redovno saobraćali jezerom od obale jezera do Višegrada. Ta praksa, zadržana je i do danas. Posetioci mogu krstariti brodićem, koji polazi sa obale jezera i kroz kanjon reke Drine dolazi do Višegrada, gde pravi kraću pauzu kraj Višegradske ćuprije (25 km Drinom). Nedaleko od jezera, pored Nacionalnog parka Tara, nalaze se Mokra Gora (50 km), Šarganska osmica (50 km) i manastir Rača (12 km).

5. Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero ili jezero Đerdap je veštačko akumulaciono jezero na Dunavu u istočnoj Srbiji na granici sa Rumunijom. Nastalo je 1972. kada su Jugoslavija i Rumunija izgradile hidrocentralu „Đerdap I“. Jezero leži u Đerdapskoj klisuri. Na obali jezera se nalazi Nacionalni park Đerdap. 

Jezero je dugačko preko 100 kilometara, a na najširem mestu široko je 8 kilometara. Najveća dubina dostiže 100 metara. Površina jezera je 253 km², od čega je 163 km² na srpskoj a 90 km² na rumunskoj strani. Po veličini je četvrto na Balkanu i najveće u Srbiji. 

Đerdapsko jezero raspolaže izuzetnim prirodnim bogatstvom i zadivljijućim predelima, kao i mnogim kulturno-istorijskim spomenicima. Najinteresantniji deo Đerdapskog jezera je Đerdapska klisura, čiji se pejzaž na kratkom rastojanju menja. U Golubačkoj klisuri dominira srednjovekovna tvrđava Golubački grad, koja označava početak Nacionalnog parka Đerdap. U Ljupkovskoj kotlini jezero je dugačko 10 km, a široko 1,3 km. Nekoliko ostataka rimskih utvrđenja i naselje Dobra privlače pažnju turista. Klisura Lepenski Vir poznata je po najvećoj dubini Đerdapskog jezera (92 m), ali i po Lepenskom Viru i rezervatu Boljetinska reka-Greben. Donjomilanovačko deo jezera je širok 2,4 km, a dugačak 15 km. Klisure Veliki i Mali kazan poznate su po Trajanovoj tabli i regionalnom parku Veliki i Mali Štrbac. Oršavska kotlina je najrasprostranjeniji deo Đerdapskog jezera. Sipska klisura je središte omladinskog turizma na Đerdapskom jezeru.

6. Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. Jezero se nalazi na području opštine Surdulica. Jezero se nalazi na 1.204 m (srednji nivo) nadmorske visine. Vlasinsko jezero je obrazovano u razdoblju 1949—1954. godine. Ono je okruženo planinama Plana, Gramada, Vardenik i Čemernik. U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Reke Vlasina, Jerma, Božička reka, Lisinska reka, Ljubatska reka, Strvna, Čemerčica sa svojim pritokama (oko 110 ukupno) čine sliv jezera.

Jezero je dužine 9 km, maksimalne širine 3,5 km, najveće dubine 35 m, površina mu je 16,5 km². Prema nadmorskoj visini, ubraja se u najviše akumulacije na Balkanu. Pri najvišem vodostaju, nivo jezera dostiže kotu 1213,8 m nadmorske visine. Inače, srednji godišnji nivo jezera je 1204 m nadmorske visine.   

Prirodne lepote i retkosti ovog područja koje čine: planine, klisure, vodopadi, izvori, reke, flora i fauna, kao i blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak u različitim periodima godine. Zbog ovih odlika područja u toku su istraživanja Zavoda za zaštitu prirode radi zaštite ovog područja kao parka prirode.

Ukoliko ste ljubitelj plivanja ili jednostavno želite da se relaksirate uz piknik pored vode, predlažemo vam da posetite neka od jezera u Srbiji. Bilo da su nastala prirodnim ili veštačkim putem, jezera koja smo opisali predstavljaju prave dragulje u našoj zemlji.

 

Pored ovih ne zaboravite na jezero Beli kamen (Fruška gora), Zaovinsko jezero (Tara), Borsko jezero (Bor), Belocrkvanska jezera (Bela Crkva), jezero Ćelije (Aleksandrovac), Bovansko jezero (Soko banja), Zavojsko jezero (Pirot) i mnoga druga.

 

Pakovanje kofera nas vezuje za odmor i letovanje. Proverite da li ste poneli sve neophodne stvari a mi ćemo vas podsetiti da nosite Smartleg medicinske kompresivne čarape koje će Vam olakšati putovanje do željene destinacije. 

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli u odluci da ovog leta jezero bude dostojna zamena za more.

Leto 2020, Vaše vene i kompresivna terapija

Da li vrućina utiče na proširene vene...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2021 - Smartleg