Leto 2020, Vaše vene i kompresivna terapija
Podeli: 

02. 07. 2020.

Leto 2020, Vaše vene i kompresivna terapija

Da li vrućina utiče na proširene vene?

Leto 2020.  svi željno očekujemo, naročito nakon svih dešavanja prethodnih meseci.
Nadamo se da je sve to iza nas, a da su pred nama lepi letnji dani. Radujmo se letu zajedno!

Sa letnjim danima dolazi i vrućina. Ako znamo da se na vrućini tela šire, a na hladnoći skupljaju, logično je da se to isto dešava i sa Vašim venama. Problem je izraženiji u slučaju da imate proširene vene na koje vrućina deluje tako što se šire još više.

Proširene vene i vrućina su veliki neprijatelji Vašeg zdravlja. Visoke temperature pogoršavaju   postojeće neprijatne simptome proširenih vena kao što su bol i težina u nogama,  grčevi, otoci, mravinjanje, nemirne noge, svrab, peckanje…

Kako vrućina deluje na proširene vene?

Usled pojačane toplote proširene vene često oteknu, izgledaju izvijugano i deformisano. Visoka temperatura utiče na širenje krvnih sudova  usled čega se povećava pritisak na zid vena, koji za posledicu ima slabije zatvaranje venskih zalistaka i povrat krvi prema srcu.  Kod slabih i oštećenih zalistaka dolazi do zadržavanja krvi u venama nogu. Povišeni pritisak na zid vena može izazvati jake bolove i oticanje nogu. Nakupljanje krvi u venama sa oslabljenom aktivnošću zalistaka dovodi do venskog zastoja i povećanog rizika od tromboze dubokih vena. Tegobe postoje i kada se proširene vene ne vide, jer su u tom slučaju pogođene duboke vene potkolenice.

Sunčevi zraci oštećuju  površinske slojeve kože koja počinje da gubi vlagu i elastičnost. Vene neposredno ispod površine kože gube elastičnost i krv se ne može pravilno kretati.

Koža je u početku suva, zatim postaje zadebljana, naborana, prekrivena malim ljuspicama koje se lako ljušte.

Kompresivne čarape tokom leta, da ili ne?

Nositi kompresivne čarape tokom leta može biti otežano zbog povećane temperature, ali njihovo nošenje će Vam pomoći da se oslobodite neprijatnih simptoma i omogućiti da lagano koračate čak i tokom letnjih vrućina. Verovatno ste već upoznati da se baš leti iz više razloga pogoršavaju simptomi proširenih vena i veća je mogućnost za pojavu tromba ili upale vena. Iz tog razloga potrebno je nositi medicinske čarape kako biste ublažili neprijatne simptome proširenih vena i ujedno prevenirali nastanak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kompresivne čarape svojom graduisanom kompresijom koja opada idući na gore vrše pritisak na mišiće. Mišići vrše pritisak na vene što dovodi do smanjenja prečnika vena što olakšava venskim zaliscima da pravilno rade. Time se ubrzava protok venske krvi ka srcu. Najveći stepen kompresije je u nivou skočnog zgloba koji postepeno opada prema butini.

I da Vas ponovo podsetimo, svakodnevno nošenje kompresivnih čarapa, bez obzira na godišnje doba, smanjuje rizik od pojave tromboze dubokih vena. Takođe, sprečava nastanak  tromboflebitisa i smanjuje postojeće simptome hronične venske bolesti.  

Učinite sve što možete da Vaše noge ponovo budu lagane i odmorne.

Saveti za leto

Da biste sačuvali Vaše noge treba reagovati što ranije. Savetujemo da:

 • koristite kremu sa  visokim zaštitnim faktorom
 • plivajte u periodu do 11h i posle 17h, i ako je voda u tom periodu hladnija
 • šetajte ujutru i uveče pored plaže, poželjno bosi
 • izbegavaje sunčanje u periodu od 11-17h, kao i vruće kupke i saune
 • unosite dosta tečnosti
 • izbegavajte alkoholna pića
 • odmarajte noge, podignite ih na nekom jastuku pod uglom od 45 stepeni iznad srca, kako biste poboljšali protok krvi, nemojte prekrštati noge dok sedite
 • jedite puno voća i povrća
 • zamenite lift stepenicama
 • nosite ravnu i udobnu obuću
 • ponesite Venasilk krem gel sa mentolom za noge, da ublažite simptome proširenih vena 
 • obavezno ponesete jedan par SMARTLEG® medicinske čarape, kompresivne u Vašoj omiljenoj boji za večernje izlaske.

Tromb u nozi - Ruski rulet

Ruski rulet je popularni naziv za ekstremnu i potencijalno smrtonosnu igru koja se igra uz pomoć revolvera...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2021 - Smartleg