Kako da budete aktivni i zdravi dok ste kod kuće
Podeli: 

27. 03. 2020.

Kako da budete aktivni i zdravi dok ste kod kuće

Još od drevnih Grka imamo izreku da je u zdravom telu zdrav duh, odnosno da fizička aktivnost može imati velike pozitivne posledice po mentalno zdravlje pojedinca. Međutim, mnogi ljudi nakon povratka sa posla, gde provode većinu vremena u sedećem ili stojećem položaju, nastave da samo sede ili leže. Taj nedostatak kretanja tokom slobodnog vremena postao je svakodnevica mnogih. I upravo ta svakodnevica na duže staze može imati loše posledice po zdravlje. A potrebno je tako malo kako bi se to ispravilo! A to malo – fizička aktivnost – može biti i izuzetno zabavna!

Kako da budete aktivni kod kuće

Opšte čišćenje po kući, sređivanje polica i reorganizacija stvari je nešto što mnogi već rade. Međutim, to su aktivnosti koje se uglavnom ne upražnjavaju češće od jednom nedeljno, tako da tu na scenu stupaju fizičke vežbe!

Mnogi vebsajtovi posvećeni treninzima i zdravom životu već nude mnoštvo sadržaja koji je dostupan svima. Od saveta za zdravu ishranu, pojedinačnih i kraćih vežbi, pa sve do celih treninga sada možete potpuno besplatno pronaći na internetu. Slične ideje kako da budete aktivni i zdravi dok ste kod kuće ponudili su i mnogi sportisti na svojim profilima na društvenim mrežama poput Instagrama i Fejsbuka. Ideje možete pronaći gotovo svuda, tako da je samo na vama da se pokrenete i aktivirate!

 

Malo fizičke aktivnosti mnogo znači

Postoji veliki broj laganih vežbi koje možete upražnjavati u vašem domu. Ne traju dugo, a mnogo znače. Pre nego što započnete sa bilo kakvim vežbama, bitno je da se prvo istegnete i tako pripremite svoje telo za fizičku aktivnost i sprečite potencijalna istegnuća ili povrede. Ukoliko imate vijaču, njeno korišćenje odnosno preskakanje u nekoliko serija od desetak sekundi predstavlja sjajan kardio. Ako imate loptu za pilates, ona takođe može sjajno poslužiti za određene vežbe ruku, kao i čučnjeva. Ukoliko nemate nijedan od dodatnih rekvizita za vežbanje, ne očajavajte, tu su uvek vežbe poput čučnjeva, planka odnosno izdržaja, trbušnjaka i sklekova koje čine osnovu svakog treninga.

Na ove osnovne vežbe uvek možete dodavati nove ili menjati vežbe za različite delove tela. U to na primer spada i odizanje kukova, vežba prilikom koje uz savijene noge u kolenima izdižete samo kukove, dok održavate telo u pravoj liniji od ramena do kolena. Takođe možete raditi i iskorak. Sjajna ideja je i da vežbate uz određenu muziku visokog tempa koja može da bude odlična dodatna motivacija!

 

Ne zaboravite na higijenu!

Pored fizičke aktivnosti, još jedna stvar koja podjednako utiče na zdravlje jesu pravilne higijenske navike. Održavanje lične higijene, ne samo u doba virusa i drugih infektivnih oboljenja, već i u svakodnevnom životu, predstavlja osnovnu kulturu svakog čoveka, ali i potrebnu prevenciju od pojave različitih bolesti. Sam naziv, higijena, kao nauka o zdravlju, vodi poreklo od imena grčke boginje zdravlja, Higije. I zato se ugledajte na Higiju, i redovno održavajte čistoću ruku i tela, oralnu higijenu, urednost kose i noktiju, kao i čistoću odeće i obuće!

 

Uticaj modernog života na zdravlje

Ukoliko ste neko ko se na poslu slabo kreće i generalno provodi većinu vremena sedeći, ili pak sa druge strane, provodite većinu vremena na nogama, to može negativno da utiče na zdravlje vaših nogu, a pre svega na vene. Jedno ključno i efikasno rešenje koje vam može brzo pomoći da pozitivno utičete na takvo stanje jesu Smartleg®️ medicinske čarape, kompresivne. Uprkos uvreženom mišljenju, ove čarape nisu namenjene samo osobama koje boluju od venske bolesti. Naime, medicinske kompresivne čarape preporučuju se kako osobama koje na radnom mestu svakodnevno sede, tako i osobama koje provode dosta vremena na nogama. Takođe, ovu vrstu čarapa nose i mnogi aktivni sportisti, i to pre svega oni koji se bave trčanjem i atletikom jer smanjuju oteklost nogu prilikom velikih i dugih napora.

Fizička neaktivnost – bolest modernog doba

Ubrzan tempo života nametnuo nam je mnogo novih izazova sa kojima se svakodnevno susrećemo. Žurimo na...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2021 - Smartleg