Fizička neaktivnost – bolest modernog doba
Podeli: 

28. 02. 2020.

Fizička neaktivnost – bolest modernog doba

Ubrzan tempo života nametnuo nam je mnogo novih izazova sa kojima se svakodnevno susrećemo. Žurimo na posao, žurimo da se vratimo kućama, žurimo u prodavnicu, na sastanak… Pa, kako onda, pored sve te žurbe i brzine, nismo fizički aktivni, nemamo energije i osećamo se umorno? U čitavoj toj žurbi često zanemarimo i zdravu ishranu jer – nemamo vremena.

Minimalni postotak vremena koji bi trebalo da sebi dnevno posvetimo zarad kvalitetnijeg života je 1% - to je jednako vremenskom intervalu od 15 minuta u toku jednog dana. Za tih petnaest minuta možemo biti fizički aktivni – kroz brzu šetnju, vožnju bicikla ili jednostavnim penjanjem uz stepenice umesto korišćenja lifta. Počnite od tog jednog postotka Vašeg vremena i budite uporni. Vremenom će Vam preći u naviku i to onu pravu – zdravu naviku.

A zašto je, zapravo, toliko važno da budemo fizički aktivni? Da bismo izgledali lepše? Da bismo se bolje osećali? Da bismo pozitivnije razmišljali? Odgovor na sva pitanja je – DA! Ali, povrh svega, važno je da budemo aktivni kako bismo sačuvali sopstveno zdravlje, koje zauzima prvo mesto na lestvici dobrobiti koje fizička aktivnost pruža.

Razlike između nedovoljne fizičke aktivnosti i neaktivnog načina života

Jedna četvrtina odraslih širom sveta je nedovoljno fizički aktivna, dok je čak 23% odraslih potpuno neaktivno. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, postoji razlika između nedovoljno fizički aktivnih osoba i osoba koje nisu uopšte aktivne. Zapravo, fizička neaktivnost se definiše kao nedovoljan nivo umerene do intenzivne fizičke aktivnosti prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Sa druge strane, neaktivan način života (onih 23% ljudi) ima kompletno negativan uticaj na zdravlje i definiše se kao ponašanje u budnom stanju pri kome se troši veoma mali broj kalorija (≤1,5 kcal/kg/sat) u sedećem ili ležećem položaju. Neaktivan način života povećava i mogućnost za razvijanje hroničnih bolesti i utiče na opšte psihofizičko stanje svakog čoveka.

Životni stil kao preduslov

U Svetskoj kardiološkoj federaciji smatraju da od 60% do 80% svetske populacije nije fizički aktivno u tolikoj meri da bi to koristilo njihovom zdravlju, a to se naročito odnosi na devojke i žene. Neki životni stilovi, kao i poslovi, predstavljaju jasno definisan faktor rizika za razvijanje određenih bolesti među kojima je i bolest vena. Zapravo, venski rufluks, odnosno zastoj krvi u nogama, koji izaziva simptome venske insuficijencije, jasno je povezan sa nedostatkom fizičke aktivnosti i odsustvom redovnog vežbanja. Nastaje kod oštećenja venskih zalistaka koji ne mogu da zadrže i proslede svu krv na putu ka srcu. Deo krvi ima povratni tok, usled čega dolazi do zadržavanja veće količine krvi u venama donjih ekstremiteta i njihovog širenja.

Međutim, hodanje, čak i samo nekoliko koraka, značajno poboljšava venski protok i simptome kod zdravih osoba. Funkcija venske pumpe takođe se može reaktivirati uz pomoć fizičke aktivnosti. Pored ovih aktivnosti, nošenje kompresivnih čarapa mogu svojom graduisanom kompresijom da pomognu insuficijentnim venskim zaliscima i olakašaju povratak venske krvi ka srcu.

Praktični saveti za svaki dan

Jedini cilj zbog kojeg bi trebalo da budete motivisani za fizičku aktivnost jeste, kao što smo ranije pomenuli, Vaše zdravlje. Fizička aktivnost treba da bude redovna i stalna navika.

I zato:

Krećite se više

 • Uključite fizičku aktivnost u svoj život i rasporedite je na čitavu nedelju
 • Počnite polako ukoliko ste dugo vremena bili neaktivni i postepeno povećavajte količinu aktivnosti
 • Posavetujte se sa Vašim lekarom koliko aktivni treba da budete
 • Nosite odgovarajuću odeću i obuću, zdravo se hranite i pijte dovoljno vode

Što manje vremena provedite sedeći

 • Isplanirajte svoju fizičku aktivnost
 • Zadajte sebi realne ciljeve u skladu sa Vašim mogućnostima
 • Pratite svoj napredak pomoću uređaja za brojanje koraka ili pomoću druge aplikacije, kako biste sebe motivisali

Budite aktivni i u kancelariji

 • Izađite iz kancelarije za vreme pauze i uživajte u kratkoj šetnji napolju
 • Organizujte sastanke u šetnji ili stajanju
 • Napravite pauzu da se malo rastegnete ili razmrdate dok ste za stolom

Kad negde putujete

 • Za kratak put, hodajte ili i vozite bicikl, a automobile ostavite kod kuće
 • Za duži put, hodajte ili vozite bicikl bar jedan deo puta
 • Koristite stepenice umesto lifta
 • Izađite iz autobusa jednu stanicu ranije i hodajte ostatak puta.

Fizička aktivnost može biti zabavna

 • Napravite plej listu omiljenih pesama i zaigrajte
 • Šetajte pored reke – prijaće Vam
 • Pronađite zaboravljenu vijaču i vratite se u detinjstvo

 

U zdravom telu zdrav duh je klasik među citatima. Neka ovaj klasik bude Vaša zvezda vodilja i neka fizička aktivnost bude Vaša redovna navika.


Reference:
RS-BLOG POST-PHYSICAL INACTIVITY & VENOUS DISEASE. Reference Master GB-1301 V2
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

Mitovi i istine o kompresivnim čarapama

Da li ste znali da poremećaji venske cirkulacije spadaju među najčešća oboljenja modernog doba? Od ukupno...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2020 - Smartleg