Mitovi i istine o kompresivnim čarapama
Podeli: 

19. 02. 2020.

Mitovi i istine o kompresivnim čarapama

Da li ste znali da poremećaji venske cirkulacije spadaju među najčešća oboljenja modernog doba? Od ukupno šest stadijuma ove bolesti, simptomi se javljaju već kod prvog stadijuma u vidu bolova u nogama, osećaja težine i napetosti u donjim ekstremitetima, dok se u drugom stadijumu javljaju i vidljivi varikoziteti lokalizovani u donjim delovima nogu. Stoga je veoma važno da reagujete što ranije i preventivnim merama predupredite ili sprečite razvoj ove bolesti.

Kompresivne čarape su idealno rešenje, a u tekstu koje je pred Vama (raz)otkrićemo nekoliko mitova i predstavićemo Vam istine o kompresivnim čarapama. Kompresivne čarape su idealno rešenje, a u tekstu koje je pred Vama (raz)otkrićemo nekoliko mitova i predstavićemo Vam istine o kompresivnim čarapama. 

Kompresivne čarape se teško navlače

Ukoliko ste se odlučili da probate kompresivne čarape verovatno će Vam prvo oblačenje biti malo napornije. Međutim, potrebno je samo malo truda kako bi svako Vaše sledeće navlačenje i nošenje bilo izuzetno lako. Pored toga, veoma je važan odabir prave veličine kako bi Vam kompresivne čarape savršeno pristajale i kako bi njihovo nošenje predstavljalo zadovoljstvo. 

Nije važan stepen kompresije

Stepen kompresije se nikada ne treba određivati proizvoljno. Stručno mišljenje Vašeg lekara je najbolja opcija, zato se i preporučuje da na osnovu saveta koji ste dobili od lekara ili farmaceuta odaberete adekvatan stepen kompresije. Izuzetno je bitno i pravilno se izmeriti kako bi nošenje kompresivnih čarapa bilo prijatno. Ukoliko Vaše radno mesto podrazumeva svakodnevno višesatno sedenje ili stajanje, onda bi kompresivne čarape trebalo da budu Vaš najbolji saveznik.

Kompresivne čarape mogu da izleče povrede i oštećenja

Možda će u daljoj budućnosti ovo biti istina, ali kompresivne čarape ne mogu da izleče ni povrede, a ni oštećenja. One su sjajno medicinsko sredstvo koje će Vam koristiti na mnogo načina, a redovno nošenje može da Vam olakša tegobe u nogama tokom dana. Takođe, rizik od pogoršanja stanja ili eventualnih povreda će biti sveden na minimum.

Kompresivne čarape su namenjene samo onima koji boluju od venske bolesti

Balerine, stjuardese, kao i bankarske službenice se ne bi složile. Ne bi se složio ni deo populacije koji se aktivno bavi sportom – atletičari, gimnastičari, maratonci… Ne bi se složili ni lekari, a njihovo stručno mišljenje je, ipak, najkompetentnije. Ukoliko na Vašem radnom mestu svakodnevno sedite ili stojite onda se preporučuje da se konsultujete sa Vašim lekarom ili farmaceutom kako biste predupredili eventualni razvoj venske bolesti.

Kompresivne čarape pomažu da se rešite celulita

Ali samo uz pomoć magičnog štapića. Šalu na stranu, kompresivne čarape imaju mnogo benefita, ali celulit neće nestati sam od sebe niti samo nošenjem kompresivnih čarapa. S druge strane, redovna fizička aktivnost, pravilna i zdrava ishrana i nošenje kompresivnih čarapa definitivno su najbolja kombinacija za dobro zdravlje. 

Smršaćete ukoliko nosite kompresivne čarape

Bilo bi divno kada bi bilo istinito. Jedini mogući način za gubljenje viška kilograma jeste redovna fizička aktivnost i plan ishrane prilagođen Vama. Takođe, od velike važnosti je i vođenje brige o sopstvenom zdravlju. Krilatica ‘’bolje sprečiti nego lečiti’’ usko je povezana sa kompresivnim čarapama jer su one, između ostalog, i medicinsko sredstvo sa dokazanom efikasnošću.

Kompresivne čarape će oporaviti i izlečiti varikozne vene

Varikozne vene su proširene vene i najčešće se pojavljuju na nogama sa vidljivim promenama na koži i simptomima kao što su umor, osećaj teških nogu, napetosti i zatezanja. Sve ovo može da dovede do zadržavanja krvi u venama donjih ekstremiteta, ali može i da rezultira povećanjem rizika od tromboze sa mnogostrukim komplikacijama. Ponekad simptomi nisu uočljivi, ali postoje faktori rizika na koje bi trebalo obratiti pažnju. Kompresivne čarape ne mogu da izleče varikozne vene, ali mogu da poboljšaju cirkulaciju i da ublaže bol koji mogu da prouzrokuju varikozne vene i simptomi venske bolesti. Takođe, najjači adut kompresivnih čarapa jeste sprečavanje pogoršanja postojećeg stanja, što je, složićete se, veliki benefit.

Samo uz lekarski recept se mogu kupiti kompresivne čarape

Stručna mišljenja lekara i farmaceuta su nešto na šta se uvek morate osloniti. Upravo od njih smo dobili odgovor da ukoliko Vam je potreban stepen kompresije niži od 15mmHg preporuka zdravstvenog radnika Vam nije potrebna. Ukoliko stepen kompresije prelazi 15mmHg, potrebno je da se konsultujete sa Vašim lekarom ili farmaceutom koji će Vam dati najbolji savet.

Kompresivne čarape nemaju estetske osobine

Spojem lepog i korisnog Smartleg® sa zadovoljstvom ruši ovaj mit. Innothera Smartleg® su elegantne kompresivne čarape koje nose epitet pravog modnog dragulja. Prefinjena estetika u kombinaciji sa medicinskim benefitima su ono po čemu se Smartleg® razlikuje od drugih. Ovo je prvi proizvod na našem tržištu čije ime je garancija kvaliteta jer je proizveden po najvišim standardima.

Predstavili smo Vam i razotkrili nekoliko mitova o kompresivnim čarapama i savetujemo Vam da čuvate Vaše zdravlje, da investirate u njega, a Vaš organizam i Vaše godine će Vam biti zahvalni.

Deset pitanja / deset odgovora

Šta je to bolest proširenih vena i koji su faktori rizika. Kroz odgovore na deset najčešće postavljanih...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2020 - Smartleg