Deset pitanja / deset odgovora
Podeli: 

15. 08. 2019.

Deset pitanja / deset odgovora

Šta je to bolest proširenih vena i koji su faktori rizika. Kroz odgovore na deset najčešće postavljanih pitanja saznajte kako nastaje ovo oboljenje i kako ga prepoznati u najranijim fazama

  1. "Venska insuficijencija" ili "hronična venska bolest": šta je to?

Oba naziva pokrivaju poremećaje nastale usled loše cirkulacije venske krvi u nogama. "Venska krv": koja cirkuliše venama ("arterijska krv": koja cirkuliše u arterijama).

Razlikujemo:

- vensku insuficijenciju, koja može biti prolazna.

- hroničnu vensku bolest koja, kao što joj ime kaže, nije prolazna i može se razviti.

 

  1. Dobra cirkulacija: kako to funkcioniše?

Cirkulacija krvi u venama deluje po principima fizike i mehanike:

Kada je telo uspravno i nepomično, venski krvni pritisak u nogama je visok. Ova pojava usled gravitacije ima dve posledice: pritisak širi vene, a krv se zadržava u potkolenicama.

Kada hodamo, mišići tela se skupljaju, što potiskuje vensku krv prema srcu: vene na nogama su „isceđene", što uzrokuje pad pritiska. Kada nema kontrakcija mišića, zalisci u venama blokiraju vraćanje krvi ka stopalima i upravo ta blokada održava nizak pritisak. Zanimljivo je da smo po tome slični žirafama: i one imaju zaliske u svom vratu koji se zatvaraju kada se životinja sagne da pije.

 

  1. Slaba cirkulacija: kako to funkcioniše (ne baš najbolje)?

Loša cirkulacija dešava se kada zalisci ne mogu da se zatvore jer su vene proširene. Blokirani u „otvorenom položaju“ zalisci se više ne zatvaraju. Ne uspevajući da vrše svoju funkciju, puštaju da se krv vraća ka stopalima. Uzroci proširenih vena mogu biti toplota, nasledni faktori, trudnoća i mnogi drugi.

 

  1. Slaba cirkulacija: koje su posledice?

Kada stojimo, refluks krvi izaziva hronično povišeni pritisak u venama nogu. U slučaju varikoznih vena, prekomerni pritisak povećava njihovu dilataciju. Krv prelazi u tkiva koja otiču: to je edem. Poremećaj koji, ako se ne leči, tokom godina može prouzrokovati oštećenje kože i potkožnog tkiva.

Zastoj krvi aktivira njenu koagulaciju, što može ići čak i do stvaranja ugruška. Ovaj "čep" ometa cirkulaciju venske krvi i može u potpunosti blokirati njen protok.

 

  1. Slaba cirkulacija: koji su simptomi (šta osećamo iznutra)?

Teške ili bolne noge

Oticanje skočnih zglobova noću

Nemir u nogama ili neodoljiva potreba da pomerate noge u krevetu

Noćni grčevi

Svrab

Peckanje

Simptomi se pojačavaju dugotrajnim stajanjem ili na vrućini, a smanjuju hodanjem i ležanjem sa podignutim nogama.

 

  1. Slaba cirkulacija: koji su klinički znaci (šta se vidi spolja)?

Proširenje malih vena. Može da stvori ravne plavkaste promene na nogama: takozvane „paučinaste vene“

Proširenje velikih vena. To je promena koja formira reljef na nozi. Varikozne vene označavaju početak „hronične venske bolesti“.

Skočni zglobovi i potkolenice su otečeni ujutru. Dugoročno može doći do komplikacija na koži, obično na skočnim zglobovima: ekcem uzrokovan varikoznim venama (varikozni ekcem), trajno potamnela koža (hiperpigmentacija), otvrdla koža. Poslednji stadijum komplikacija je stvaranje čira – venskog ulkusa.

 

  1. Slaba cirkulacija: koji su faktori rizika?

Čini se da je glavni uzrok problema sa cirkulacijom slabost zidova vena: pod pritiskom se prekomerno šire. Ova dilatacija može prouzrokovati varikozne vene. Za slabost venskog zida mogu biti odgovorne dve kategorije faktora rizika: interni i eksterni.

Interni faktori rizika:

Genetski - postoje "porodice sa varikozitetima": nekoliko studija je pokazalo važnost genetskog faktora.

Broj trudnoća. 13% rizika od varikoznih vena za prvu trudnoću; 30% za dve; 57% za tri ili više trudnoća.

Životna dob - ovo je najznačajniji faktor koji dovodi do slabe cirkulacije: varikozne vene pogađaju 60% populacije starije od 70 godina.

Gojaznost.

Eksterni faktori rizika:

Visoka temperatura: vrućina, podno grejanje, sauna, itd.

Rizične profesije: ugostiteljstvo (barmen, konobar, konobarica), frizeri, gardisti

Dugotrajno stajanje.

Hormonske promene, trudnoća, oralna hormonska kontracepcija.

Nošenje visokih potpetica.

  1. Venska tromboza (phlebitis, paraphlebitis): šta je to?

Venska tromboza: krvni ugrušak koji ometa ili sprečava protok krvi. Venska tromboza može biti „površinska“ ili „duboka“, zavisno od tipa vene u kojoj se pojavljuje:

Tromboza površinskih vena pojavljuje se u dve trećine slučajeva varikoznih vena. Vena otvrdne, postane crvena i bolna na najmanji dodir.

Tromboza dubokih vena: ugrušak se formira u dubokoj veni velikog prečnika. Dovodi do značajnog oticanja nogu sa otvrdnjavanjem tkiva, osećaja vrućine i akutnog bola. Intenzitet simptoma zavisi od veličine vene i ugruška: što je vena veća, to je veći ugrušak.

 

  1. Venska tromboza (phlebitis, paraphlebitis): koji su faktori rizika?

Tromboza se može javiti kada postoje kumulativni faktori rizika povezani sa imobilizacijom: nagomilavanje faktora rizika ne izaziva nužno trombozu. Suprotno tome, tromboza se često javlja nakon imobilizacije, posebno u odsustvu antikoagulantnog tretiranja.

Faktori rizika

Faktori specifični za pacijenta: (pogledajte i pitanje / odgovor 7): životna dob, genetska predispozicija, gojaznost, trudnoća, varikozne vene, trombofilija. Trombofilija (obično genetska bolest) se često otkriva tokom tromboze koja se javlja, na primer, kod mlade žene u dvadesetim godinama koja koristi oralnu kontracepciju.

Rizične situacije – eksterni faktori (pogledajte i pitanje / odgovor br. 7): rak, operacija, oralna hormonska kontracepcija, traume.

Imobilizacija

Hospitalizacija, posebno u slučaju hirurških zahvata.

Mirovanje.

Putovanje avionom više od 7 sati: ne krećemo se, krv manje cirkuliše i ima tendenciju koagulacije.

  1. Venska tromboza (phlebitis, paraphlebitis): koje su komplikacije?

Venska tromboza može dovesti do plućne embolije: otkidanjem od vene, ugrušak nošen cirkulacijom krvi dospeva do pluća.

Ako tromboza ugruška nepovratno ošteti zid vene i zaliske, dugoročno se može razviti hronična bolest vena: to je posttrombotski sindrom.

 

5 vežbi za prevenciju proširenih vena

Ukoliko već imate proširene vene, vežbanje može sprečiti da se stanje pogorša, a takođe će pomoći i...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2020 - Smartleg