Nekoliko dobrih navika koje donose olakšanje vašim nogama
Podeli: 

13. 08. 2019.

Nekoliko dobrih navika koje donose olakšanje vašim nogama

U kombinaciji sa nošenjem Smartleg®-a, neke dobre navike koje se lako uspostavljaju smanjuju osećaj umornih nogu i pomažu u sprečavanju flebitisa (venske tromboze).

Protiv venske insuficijencije možemo da se borimo i usvajanjem zdravog načina života i uspostavljanjem redovne venske higijene. Pravila su jednostavna i nisu teška za sprovođenje.

 

KREĆITE SE!

Bavite se fizičkom aktivnošću koja aktivira mišiće nogu: njihova kontrakcija potiskuje vensku krv prema srcu. Šetnja, vožnja biciklom ili plivanje vas ne privlače? Naizmenična fleksija i ekstenzija skočnog zgloba uradiće isti posao. Stojeći, sedeći ili ležeći, vežbajte svoje gležnjeve!

Stajanje na vrhovima prstiju je još jedna jednostavna vežba koja će aktivirati mišiće nogu. Što duže, to bolje. Kada se umorite spustite pete na podlogu, pa ponovite vežbu još nekoliko puta. Što više ponavljanja, to bolje.

Budite nežni prema zglobovima. Izbegavajte sportove koji dodatno opretećuju zglobove: tenis, trčanje, aerobik, step, itd. Skakanje uzrokuje trzaje: u slučaju mikro-lezija u venama, ti trzaji mogu pogoršati situaciju.

Ne budite statični, pomerajte se. Ako ste dugo sedeli, ustanite i napravite nekoliko koraka. Hodanje izaziva kontrakcije i opuštanje mišića u ritmu sličnom otkucajima srca. Dugotrajno mirovanje povezano je sa slabom cirkulacijom, zato pokret!

 

NOGE U VIS

Podignite noge. Stavite jastuk ispod dušeka tako da vam stopala budu na većoj visini nego što je karlica dok spavate. Za obuću važi slično pravilo, izbegavajte ravnu obuću, ali i veoma visoke potpetice. Optimalna visina pete koja će najviše prijati vašim nogama je između 3 i 5 centimetara.

 

OSTANITE COOL

Toplota ometa dobru cirkulaciju: ograničite tople kupke, ne koristite podno grejanje, saunu itd. Uveče hladan tuš za noge.

 

BUDITE NA LINIJI

Kakvoj liniji? Onoj koja vas neće odvesti u gojaznost. Trudite se da vam ishrana bude umerena izbegavajte namirnice koje mogu da vas dovedu u stanje prekomerne telesne težine.

Nekoliko dobrih navika koje donose olakšanje vašim nogama

U kombinaciji sa nošenjem Smartleg®-a, neke dobre navike koje se lako uspostavljaju smanjuju osećaj umornih...

Čitajte dalje

Copyright © 2019 - 2020 - Smartleg